Klimaatrapport 2020
The JAVA Coffee Company is een klimaatneutraal bedrijf. Dat betekent dat we proberen onze CO2-uitstoot zoveel mogelijk te verminderen, van op de koffieplantage tot het verlaten van de branderij. De restuitstoot die we vandaag niet kunnen vermijden, gaan we compenseren met initiatieven voor de planeet.
Om klimaatneutraliteit te bereiken, doorlopen we vier stappen:
Stap 1: Berekenen van onze CO2-uitstoot
Stap 2: Reduceren of verminderen van die uitstoot
Stap 3: Compenseren of offsetten van de restuitstoot
Stap 4: Communiceren over onze acties
1. Berekenen
De carbon footprint wordt berekend volgens het 'cradle to gate' principe. Dat wil zeggen van op de koffieplantage in het land van herkomst tot het afgewerkte pakje koffie onze branderij verlaat. Zowel de carbon footprint van The JAVA Coffee Company als bedrijf opgenomen, als vijf stappen uit de levenscyclus van ons product (koffie):
Stap 1: Telen koffieboon,
Stap 2: Transporteren binnen land van herkomst (bv. van plantage naar verwerkingsstation),
Stap 3: Verwerking in het land van herkomst (bv. wassen van de koffiebessen),
Stap 4: Transporteren overzees naar de koffiebranderij,
Stap 5: Branden van de koffie.
Alles wordt omgezet naar CO2e (CO2-equivalent). De totale emissie in 2020 bedraagt 1.589 t CO2e (incl. LUC-data). Voor dit proces werken we samen met onafhankelijke partner: CO2-logic.
Footprint product
Twee derde (67%) van onze carbon footprint is afkomstig van het telen van de koffie, ongeveer 1.000 ton CO2E. Dit omvat voornamelijk bemesting op de koffieplantage. Het grootste deel hiervan wordt verklaard door inorganic fertilizer ofwel stikstofbemesting die lachgas laat vrijkomen. Dit laatste is ook bij biologisch geteelde koffie het geval, maar de carbon footprint is veel lager doordat de productie wegvalt.
Zo 'n 7% komt van energieverbruik van de landbouwer, drogingsproces, transport binnenland en overzee. Transport van de plantage tot in de koffiebranderij is beperkt tot 11%. Hoewel de koffiebonen grote afstanden moeten afleggen per boot is dit per ton de meest CO2-efficiënte manier.
We bouwen aan een groener aankoopproces. Zo willen we meer inzetten op biologische koffie uit landen waar er geen anorganische meststof wordt gebruikt, die dus voor een minder grote carbon footprint zorgen.
Footprint bedrijf
Infrastructuur is verantwoordelijk voor 6% van onze emissie. Vorig jaar was dat nog 10%. Deze sterke daling is te danken aan onze switch naar groene energie.
In zijn totaliteit is het aardgasverbruik sterk gedaald in 2020. Dit komt doordat we minder koffie gebrand hebben, o.a. door de sluiting van horeca en lagere personeelsbezetting bij bedrijven. Het relatieve energieverbruik (aardgas en elektriciteit) is echter sterk gestegen, met 36%. Dit is te wijten aan de kleinere verhouding koffie, waardoor we minder efficiënt gebrand hebben.
Het brandstofverbruik van onze bedrijfswagens is in 2020 met 30% gezakt. Niet zo gek, aangezien onze medewerkers in 2020 zoveel mogelijk van thuis werkten.
De emissie van onze gebouwen is met bijna de helft verminderd dankzij onze switch naar groene energie.
2. Reduceren
Onze eigen uitstoot als bedrijf verminderen we zoveel mogelijk. Dat kan door kleine aanpassingen, zoals alle toestellen uitzetten aan het einde van de dag, of door grote investeringen voor de toekomst, zoals de 420 zonnepanelen op het dak van onze branderij.
3. Compenseren door offsetting
Wat we niet kunnen verminderen, compenseren we met initiatieven voor de planeet. Zo engageren we ons om verschillende milieuvriendelijke klimaatprojecten te ondersteunen, dankzij ons partnerschap met CO2Logic.
Samen met CO2logic gaan we aan de slag met Gold Standard compensatieprojecten. Het Gold Standard keurmerk is de hoogste kwaliteitsstandaard, opgericht door het Wereld Natuur Fonds (WWF). Een Gold Standard project laat je een aantal ton CO2e reduceren die bij minstens 3 SDG’s (sustainable development goals) voor kwantitatieve verbetering zorgen.
Project 2019: verbeterde cookstoves in China
In China, meerbepaald Shaanxi, Hubei en Guizhou Provinces, zetten we in op distributie van verbeterde cookstoves.
Dit project zal, naast het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, bijdragen aan de volgende bijkomende voordelen:
Sinds het begin van het project is het gebruik van meer dan 450.000 ton steenkool vermeden.
- Minder armoede, aangezien de efficiënte houtkachel de jaarlijkse uitgaven aan brandstoffen vermindert. Huishoudens besparen $37 - $50 voor elke dollar gespendeerd aan de cookstove.
- Ondervraagde gebruikers van kooktoestellen meldden minder indicatieve symptomen te wijten aan blootstelling aan luchtverontreiniging binnenshuis, inclusief hoesten en oogirritatie.
- Het project ondersteunt lokale kachelfabrikanten en verdelers bij het groeien van hun ondernemingen.
Cookstoves zorgen voor een omschakeling van brandstof door gebruik van overtollige landbouwresten (een 100% hernieuwbare brandstofbron), hernieuwbaar hout, of verbeteren de efficiëntie van steenkoolconsumptie. Ook de planeet vaart er wel bij (minder ontbossing).
De projecten voor offsetting van 2020 worden binnenkort bekend gemaakt.
Besluit
- De totale uitstoot van JAVA Coffee Company bedraagt 1,74 tCO2e excl . LUC-data.
- Ter plaatse is het relatieve energieverbruik is 1,52 kWh/ton product. Dit is 36% meer dan het energieverbruik van vorig jaar energiegebruik .
- De relatieve emissies excl. LUC-data zijn 3,30 tCO2e/kg koffie . Dit is 21% meer dan vorig jaar en 31% meer dan het basisjaar. Dit is vooral te wijten aan een lage productie van verkochte koffie. Waarschijnlijk is dit op zijn beurt te wijten aan een grote voorraad die nog beschikbaar was.
LUC-emissies bedragen 179 tCO2e en zijn als zodanig verantwoordelijk voor 11% van de totale emissies.
- Grootste reductiepotentieel: omschakeling naar meer biologische koffie en koffie van locaties waar geen LUC heeft heeft plaatsgevonden.