Papua New Guinea | Sigri A

JAVA's India

Origine koffie, Single Estate 

Origine koffie is afkomstig uit één land of regio. Het unieke aan origine koffie? Alle kenmerken van de regio zijn terug te vinden in de smaak van het kopje koffie. Van de windstreek, hoogteligging tot rijke organische bodem, de oevers van een meer of de flanken van een gebergte tot intense regenbuien.  

De term Single Estate gaat een stap verder. In dit geval komen de koffiebonen enkel uit Papua, dus origine, maar bovendien is van deze koffiebonen bekend  uit welke regio, welke plaats en zelfs van welke boerderij ze afkomstig zijn: de Sigra A Estate. Bij zo 'n single estate koffie gaat het vaak om een kleine partij koffie van een enkele boerderij, dewelke een een cupping topscore van 85+ heeft. De 'crème de la crème' van de regio, zeg maar! 

Factoren die de smaak van origine koffie beïnvloeden:

  • bodem;
  • klimaat;
  • koffiesoort;
  • bewerkingsmethoden.

 
Bij JAVA Koffie branden we al onze koffies zacht, ook onze Single Origine koffie wordt traag en licht gebrand. Een te donkere branding 'verbrandt' namelijk de fijne zuren die de koffieboon vrijgeeft.

 

Aan het begin van de 20ste eeuw plantte men zaden van de Jamaica Blue Mountain koffieplant in de bodem van Papua New Guinea. Hierdoor vergelijken connoisseurs de smaak van Papua Sigri koffie wel eens met die van de hoogwaardige Jamaican Blue Mountain koffies.

 

Origine


De Sigri A-plantage is gelegen in de Waghi-vallei in de westelijke hooglanden van Papua-Nieuw-Guinea. De plantage ligt op grote hoogte van 1 550 meter. Ze werd opgericht in de jaren 1950 en kreeg al snel de reputatie de beste Arabische koffie van het land te produceren. 

Meer dan 70% van Papua's jaarlijkse koffieoogst is afkomstig van kleine koffieplantages, variërend in grootte van 20 tot 600 koffiestruiken.

Verkijgbaar in bonen en gemalen

Proces


Van april tot september worden de rijpe koffiebonen met de hand geoogst. De koffiebessen ondergaan daarna een een specifiek washed proces. 

De bessen worden gedurende 3 dagen ondergedompeld in waterbassins om te fermenteren. Elke 24 uur wordt het gistingsproces onderbroken door een nieuwe wassing. Daarna voegt Sigri nog een volledige dag toe aan het proces, waarbij de bessen volledig ondergedompeld blijven in water. Dit zorgt voor een superieure smaak.

Na het washed proces worden de bonen in de zon gedroogd op patio's. Dit proces zorgt voor een mooie zuurtegraad en een fruitig aroma.

 

Een paar weetjes over de koffieplantage Sigri A

  • Het bodemtype is vulkanisch;
  • De gemiddelde jaarlijkse temperatuur bedraagt er 24°C; 
  • De gemiddelde jaarlijkse neerslag bedraagt 2 200mm.
  • Sigri A heeft een duidelijke familieband met Blue Mountain-koffie uit Jamaica. Aan het begin van de 20ste eeuw plantte men zaden van de Jamaica Blue Mountain koffieplant in de bodem van Papua New Guinea. Hierdoor vergelijken echte koffie connoisseurs de smaak van Papua New Guinea Sigri koffie wel eens met die van Jamaican Blue Mountain koffies.

Andere origine koffies

Ontdek alle onze Origine koffies, elk met een unieke smaak en eigen verhaal.