Espresso Martini

Elegante after dinner cocktail

Recept Espresso Martini by JAVA koffie - koffie cocktail

Recept | Koffie cocktail

Vergeet de standaard koffie na het kerstdiner. Verras je gezelschap dit jaar met een Espresso Martini!

Wil je weten hoe je deze lekkere after dinner cocktail maakt? Lees dan snel verder.

Wat is een Espresso Martini?


Zoals de naam al doet vermoeden, bevat de Espresso Martini... Juist, Espresso. Maar wat is een Espresso juist weer? Espresso is een extractiemethode waarbij je door middel van heet water onder hoge druk fijn gemalen koffie extraheert. De bereiding van de espresso maakt dat de smaak zo vol of sterk is. Het is één van de grootste Italiaanse klassiekers.

De Espresso Martini is als cocktail krachtig en opwekkend door de Espresso, maar ook romig en zoet door de likeur en de siroop. Verrassend genoeg bevat deze weelderige cocktail geen Martini. Hij verkreeg zijn naam vanwege het typische glas waarin de cocktail geserveerd wordt: de martinicoupe. 

Bovenop de cocktail liggen traditiegetrouw drie koffiebonen. Ze staan symbool voor gezondheid, rijkdom en geluk. En dat is nu precies wat we onze geliefden wensen!

Schenk je gezelschap een heerlijke koffiecocktail dankzij dit recept.

Ingrediënten voor één Espresso Martini

  • 25 ml wodka
  • 25 ml koffielikeur (zoals Kahlua of Tia Maria)
  • 1 theelepel suikersiroop
  • 40 ml vers gezette Espresso
  • Een handvol crushed ijs
  • 3 koffiebonen

 

Aan de slag!

  1. Zet je martinicoupe ruim op voorhand in de koelkast.
     
  2. Schenk de wodka, koffielikeur, suikersiroop en Espresso met het ijs in een cocktailshaker.
     
  3. Shake tot de shaker zo koud is dat je hem bijna niet meer kan vasthouden. (Ongeveer 10 seconden)
     
  4. Schenk de drank door een fijne zeef in de gekoelde martinicoupe.
     
  5. Garneer de cocktail met 3 koffiebonen.
     
  6. Nu kun je genieten van een zelfgemaakt Espresso Martini.
    Laat het smaken! 

Onze koffie aanraders voor dit recept:  

Extra tips voor de perfecte Espresso Martini

  • Zet je Espresso vers, zo behoud je de heerlijke aroma's en body. 
  • Laat de Espresso wat afkoelen voor je hem in de shaker schenkt. Gebruik zeker geen extra ijsblokjes om deze af te koelen. Door extra ijsblokken kan je koffie te waterig worden.
  • Shake it like a Polaroid picture! Schud de shaker krachtig zodat er lucht wordt toegevoegd en er een schuimlaag ontstaat.
  • Gebruik een zeef bij het uitschenken voor een mooie, gladde schuimlaag.
  • Een Espresso Martini serveer je zonder ijs. 
  • Heb je verschillende gasten die een Espresso Martini willen? Maak er  1 à 2 per keer. Zo zorg je dat de cocktail steeds de juiste hoeveelheid heeft en lekker vers is.

Extra tips voor de perfecte Espresso Martini

  • Zet je Espresso vers, zo behoud je de heerlijke aroma's en body. 
  • Laat de Espresso wat afkoelen voor je hem in de shaker schenkt. Gebruik zeker geen extra ijsblokjes om deze af te koelen. Door extra ijsblokken kan je koffie erg waterig worden.
  • Shake it like a Polaroid picture! Schud de shaker krachtig zodat er lucht wordt toegevoegd en er een schuimlaag ontstaat.
  • Gebruik een zeef bij het uitschenken, zo krijg je een mooie, gladde schuimlaag.
  • Een Espresso Martini serveer je zonder ijs. 
  • Heb je verschillende gasten die een Espresso Martini willen? Maak er  1 à 2 per keer. Zo zorg je dat de cocktail steeds de juiste hoeveelheid heeft en lekker vers is.

Verkies jij een alcoholvrije Espresso Martini?


Heerlijk, een mocktail! Wij presenteren de Espresso Marti-No, ofwel een Virgin Espresso Martini. Deze kruidige drank zorg voor een aromatische en diepe smaak.

Ingrediënten voor één Virgin Espresso Martini

  • 50 ml non-alcoholische spirit (bv. Seedlip, Nona)
  • 1 theelepel suikersiroop
  • 50 ml vers gezette espresso
  • Een handvol crushed ijs
  • 3 koffiebonen

Aan de slag!

  1. Zet je martinicoupe ruim op voorhand in de koelkast.
     
  2. Schenk de non-alcoholische spirit, suikersiroop en espresso met het ijs in een cocktailshaker.
     
  3. Shake tot de shaker zo koud is dat je hem bijna niet meer kan vasthouden. (Ongeveer 10 seconden)
     
  4. Schenk de drank door een fijne zeef in de gekoelde martinicoupe.
     
  5. Garneer de cocktail met 3 koffiebonen.
     
  6. Nu kun je genieten van een zelfgemaakt Espresso Martini.
    Laat het smaken!