Tiramisu Bal: dessert met haute-cuisine allures

Recept Tiramisu bal by Wim Ballieu x JAVA koffie

Recept | Tiramisu Bal © 2024 Njam.tv - Het Kookkanaal


Een Tiramisu Bal: de geliefde Italiaanse klassieker heruitgevonden!

Njamtv kok Wim Ballieu, gekend van zijn Balls & Glory restaurant, ontwikkelde dit feestelijke recept. En geen tiramisu zonder koffie!

Waarom Wim voor JAVA's Rwanda koffie kiest? Deze smaakvolle koffie als cold brew bereid laat het 'Boudoireken' helemaal opfleuren.

Benieuwd? Ga aan de slag met Wim's recept! 


Wat is een Tiramisu Bal?  


Een tiramisu dus, in balvorm. En niet zomaar een tiramisu: eentje op basis van een 'Pâte à Bombe', een deeg van dooiers met suikersiroop. 

De bodem van het dessert bestaat uit de typische lange vingers, gedrenkt in cold brew Rwanda koffie. 

 


Wat heb je nodig voor het maken van een Tiramisu Bal?

 

Als je deze Tiramisu Bal met haute-cuisine allures wil maken wil maken, heb je dit nodig: 

  • een Chemex of andere cold brew coffeemaker, 
  • een steelpannetje, 
  • een keukenmachine, 
  • een spuitzak,
  • bolvormige ijsblokjes. 
     

Begin minstens 12 uur op voorhand met het bereiden van de cold brew koffie.

Je kan op verschillende manieren cold brew koffie maken: met een Chemex, Cafetière of Cold Brew Coffeemaker. 

Voor dit recept heb je deze ingrediënten nodig: 

  • ​150 gr suiker
  • 50 gr water
  • 4 eierdooiers
  • 1 ei
  • 500 gr mascarpone
  • 2 blaadjes gelatine
  • 1 pakje Rwanda koffie
  • 500 ml cold brew koffie, 12u laten koelen
  • 4 boudoir koekjes
  • ​200 gr witte chocoladedruppels
  • 50 gr notenmengeling, grof gehakt
  • 2 el chocopasta

 

Tiramisu Bal
Tiramisu Bal

Hoe maak je een Tiramisu Bal?

Volg deze stappen: 

Stap 1: Zet in een steelpan de suiker met het water op het vuur en laat koken zonder erin te roeren, tot je een suikersiroop bekomt (121 °C op je keuken thermometer).

Stap 2: Laat de dooiers en het ei in een keukenmachine stevig opkloppen en giet er al kloppend de suikersiroop straalgewijs bij. Laat het geheel 4-5 minuten koud kloppen. Zet ondertussen een koffie, bij voorkeur een verse Rwanda filterkoffie.

Stap 3: Doe de mascarpone bij het eimengsel en klopt dit verder op met de keukenmachine. Zet de helft van het beslag in de koelkast.

Stap 4: Laat de gelatine weken in koud water en knijp goed uit. Doe, in een kommetje, een heel klein beetje koffie bij de gelatine zodat ze nét oplost, maar niet waterachtig wordt. Giet de gelatine in drupjes bij het overige mascarpone-ei beslag. Doe het beslag over in een kleine spuitzak en spuit het beslag in bolvormige ijsblokvormpjes. Klop de vormpjes even aan zet ze in de diepvries gedurende 1 uur.

Tiramisu Bal

Stap 5: Giet de cold brew koffie door een koffiefilter. Breek de boudoir koekjes in 2 en dop ze in de cold brew koffie. Leg ze op de bodem van je kommetje. Doe het tiramisu beslag uit de koelkast in een grotere spuitzak en spuit een laagje op de koekjes. Doe het cacaopoeder in een zeefje en klop wat poeder op de tiramisu in de potjes.

Stap 6: Smelt de chocoladedruppels au-bien-marie, hou enkele druppels apart, roer niet in de kom tot op het allerlaatste moment. Haal ondertussen de tiramisuballen uit de diepvries en haal ze uit hun vorm.

Stap 7: Doe een paar koude chocoladeparels bij de chocoladesaus zodat de saus mooi kan tempereren. Doe met behulp van een lepel een laagje chocolade over de ballen en strooi er een fijn laagje nootjes over. 

Stap 8: Leg op elke tiramisu een tiramisu bal. Werk af met een toefje chocopasta.



Bekijk de video